Проповідь Ульріха Матерне про єдність християн на ІІ конференції УЄА

Про історичні подробиці формування Всесвітнього Євангелічного Альянсу (ВЄА) та його основні задачі розповів у своєму виступі Ульріх Матерне – представник Німецького Євангелічного Альянсу, уповноважений по Східній Європі. На думку доповідача, досвід перших членів ВЄА мав би стати взірцевим для українських християн у єднанні.

 

- У 1846 році в Лондоні зібралося близько тисячі християн із 50-ти різних деномінацій та 15 країн світу. Протягом двох тижнів ці абсолютно різні люди разом молились, читали Біблію, спілкувались. То був особливий історичний час: відбувалось духовне пробудження, виникали нові недержавні громади, та разом з тим християни публічно сварились і критикували одне одного. Головними результатами першої конференції ВЄА стало припинення публічних сварок. Було сформульовано єдині для всіх основи віри, базове віровчення, що об’єднує всіх християн. А також було вирішено проводити спільну молитовну діяльність. З того часу і до наших днів кожний перший тиждень нового року відбувається спільна молитва членів ВЄА. Залишається питання: як ви маєте використовувати і розвивати цей досвід в Україні?, - говорить Матерне.
Головний акцент у своєму слові пан Ульріх зробив на необхідності єдності серед християн. Матерне зазначив, що для Бога наші конфесійні розбіжності є нісенітницею, адже всі, хто вірує в Ісуса, мають життя вічне. Різноманітність у Церкві Христовій є природнім фактом, проте в цій різноманітності ми повинні вміти співпрацювати, доповнювати і любити одне одного. Саме це, за визначенням доповідача, і є єдністю.
- У сімнадцятому розділі Євангелія від Івана ми читаємо молитву Ісуса за Своїх учнів. Перед Ним уже дорога на хрест, а учні мають залишитися самі. У цій молитві є одне особливе прохання, яке Господь повторює аж чотири рази: «щоб вони одно були». Він прагне єдності серед учнів, єдності не для сили, не для влади… Мова йде про істинність віри! Немає нічого, що робить християнство більш безсилим, ніж внутрішні суперечки. Вони не лише віру нашу ставлять під сумнів, але й те, що Бог зробив для нас через Ісуса: «щоб були досконалі в одно, щоб пізнав світ, що послав Мене Ти» (Ів. 17:23), - сказав Ульріх Матерне.