Інтерв'ю з Крижановським Ростиславом Олександровичем

По закінченні І З'їзду Українського Євангелічного Альянсу (УЄА) його Голова Крижановський Ростислав Олександрович, академік, ректор ХГЕУ, доктор економічних наук, професор, член Духовної ради християнських конфесій Одеської області дав інтерв'ю, у якому розповів нам про свої погляди на єдність серед християн.

- Ви - ректор Одеського Християнського гуманітарно-економічного відкритого університету. Яким було Ваше перше знайомство з Євангелічним Альянсом?

- У 2002 році приїхав представник Німецького Євангелічного Альянсу, який опікується країнами СНД, Ульріх Матерна. Він відвідав наш університет, бо чув, що дух університету збігається з ідеями Всесвітнього Євангелічного Альянсу. У нас в університеті Євангеліє викладається всім студентам на всіх 5 курсах. Ми говоримо про те, що об'єднує християн, ми не маємо суперечок, не роздираємо хітон Христов. Ми побачили, що у нас дуже багато спільного, і Ульріх Матерна запропонував, щоб на базі ХГЕУ ми створили Одеський Євангелічний Альянс. Він включив до нього не тільки наш університет, але також багатьох наших друзів із різних конфесій та деномінацій.
А в 2010 році ми, використовуючи наших випускників, створили ряд відділень Альянсу в Україні і зареєстрували Український Євангелічний Альянс із центром в Одесі. Я був обраний Головою, а Генеральним секретарем - Костянтин Андрійович Шаповалов. На мою думку, така співпраця Одеси та Києва дозволить розширити наші межі по всій Україні, тому що маса християн поділяє ідеї про те, що нам нічого ділити, треба, навпаки об'єднуватися. Ми об'єднуємося задля того, щоб виконати місію Альянсу: «Так будуть усі єдині».

- Позиція Альянсу - створити платформу для об'єднання християн із метою більш ефективного впливу на суспільство. Які плани в УЄА щодо цього?

- У наших планах перш за все - скооперуватися. Ми не повинні бути якоюсь надструктурою. Наша місія - об'єднувати всіх християн різних деномінацій, щоб вони побачили й відчули, незважаючи на свою різноманітність, що є спільне, що є Господь Ісус Христос, Який нас об'єднує і закликає до єдності, Який говорить, що можуть бути й різнодумства, але ці різнодумства можуть бути в другорядних питаннях, а в головному нам потрібно слідувати Його Слову, не звертаючи увагу на те, де ми різнимося. І цілком правильно, що повинна бути організація, яка буде підкреслювати єдність усіх християн і ті принципи, що нас об'єднують. Тіло Христове складається з членів, члени - різні, але завдання Альянсу, щоб вони працювали злагоджено. Ми повинні бути згуртованими. І те, що ми різні – навпаки, наша перевага, ми не різні служіння, ми можемо вчитися один в одного, як краще доносити Слово Боже, і це допоможе нам бути ефективними.

- УЄА доволі молодий. Що було вже зроблено?

- За ці роки проводилася маса заходів по об'єднанню різних конфесій, проведенню спільних виступів і молитов.
У Всесвітньому Альянсі ухвалено, що перший тиждень кожного року присвячений спільній молитві християн різних конфесій. Цим, звичайно ж, ми не обмежуємося, ми проводимо спільні молитви щомісяця, де беруть участь усі конфесії.

- Генеральний секретар Альянсу К.Шаповалов очолює Всеукраїнську громадську організацію "Спілку християнських письменників України", яка теж об’еднує християн. Очевидно, це не випадково?

- У Господа не буває випадковостей. Ми не просто знайшли одне одного. Костянтин Андрійович навчається у нас в докторантурі. Господь зводить християн для виконання покладеної на нас місії. Хтось повинен був зробити перші кроки. Я думаю, що не випадково це був християнський університет, не випадково це була Спілка християнських письменників, - саме інтелектуальні люди. Чомусь раніше, ще коли християнство в нашій країні було "в загоні", вважалося, що християни - це люди якісь малоосвічені, а тут ініціаторами стали люди досить високого інтелекту, якими є християнські письменники, освітня сфера, - ті сфери, які можуть найбільшою мірою впливати на людей. Тому я думаю, що у Бога не буває випадковостей.

- Всесвітній Євангелічний Альянс розвивається доволі динамічно. Які у вас плани розвитку і кого б ви хотіли бачити в якості своїх партнерів та співробітників?

- Зважаючи на одеський досвід, у нас іде об'єднання не тільки протестантських деномінацій, але й православних та католиків. Ми вважаємо, що на відміну від Європейського ЄА, нам потрібно робити більший упор на єдність усіх 3 гілок християнства. Саме це дозволить нам бути більш ефективними во Славу Божу, щоб увесь світ, принаймні Україна, побачив, що у нас немає розділень, що ми маємо спільну мету, у нас одна Біблія, один Господь, що ми дійсно є брати та сестри. Саме наша єдність може посприяти тому, щоб люди були більш чутливими, ніж тоді, коли ми проповідуємо Христа окремо.

- Ваші враження від сьогоднішньої конференції? Які корисні зв’язки вам удалося встановити?

- Мені сподобалося те, що до нас приєдналися досить високоінтелектуальні люди, які розуміють християнство не у вузькому контексті, у рамках своєї тільки конфесії, а саме в рамках Біблії. Є бажаючі створювати осередки Альянсу в західних областях. Це тішить. Ми повинні об'єднуватися в лукавому світі, коли поширюються псевдовчення, маса всяких диявольських хитрощів. У нас спільні завдання, і в нас таке широке поле діяльності!

- Офіційною резиденцією УЄА залишається Одеса чи ви все ж таки плануєте переміститися до столиці?

- На мою думку, обрання Костянтина Шаповалова Генсекретарем - це передумови задля того, щоб центром була все ж таки столиця. У Києві є набагато більше можливостей для розвитку нашого руху. Ми зробили перший крок, але від того, як ми будемо розвиватися, залежатиме майбутнє Альянсу. І, враховуючи німецький досвід, головна фігура - це  Генеральний секретар Альянсу, яким у даному випадку є Костянтин Андрійович.

- Що найбільше сподобалося та запам’яталося на конференціях Німецького ЄА? Який досвід ви б хотіли перенести в Україну?

- Досвід міжконфесійного, міжнаціонального спілкування, коли стираються всі межі і важко взагалі зрозуміти, до якої групи віруючих, конфесії, деномінації належить людина. Стоїть загальна атмосфера братерства, коли баптистський пастор проповідує в лютеранській церкві і навпаки, і ніхто не питає, якої ти деномінації. Очевидно, що це всі християни, все це одна сім'я, один дух тут, один Господь. Ми багато чому можемо повчитися у них, ми на самому початку шляху, але в будь-якому випадку ми повинні переломлювати це через нашу, українську дійсність, наш грунт. Напевно, у нас будуть якісь свої особливості в тому плані, що в нас багате поле об'єднання з православними, нашими братами.

- Що б ви хотіли побажати Євангелічному Альянсу на майбутнє?

- Мені б хотілося, щоб УЄА дійсно об'єднав зусилля християн у донесенні слова Божого в перетворенні нашого народу, який вважає себе християнським, щоб ми були єдині, як Господь нам заповідав. А саме, щоб ми були єдині в досягненні людських душ, щоб вони, вбачаючи в нас відображення Христа, прагнули стати християнами, і щоб якомога більше людей врятувалося через наше спільне служіння.